Ajuda’ns a legalitzar els espais de Can Casassaies (Irehom) a través d’un Pla Especial d’Urbanisme amb una aportació a Goteo.org




Què volem aconseguir i com ens pots ajudar?

Necessitem fer un Pla Especial d’Urbanisme que ens ajudi a legalitzar les instal·lacions que Irehom s’ha anat autoconstruint a la finca deshabitada de Can Casassaies durant 11 anys de recorregut . Gràcies a aquest Pla podrem canviar els usos urbanístics que ens permetran poder seguir desenvolupant els espais, per arribar als objectius del projecte i facilitar la pernoctació de les nostres usuàries, voluntàries i treballadores.

Les diferents instal·lacions han servit per tenir una sèrie d’infraestructures (construïdes segons criteris de biosconstrucció o sostenibilitat) que ens han permès dur a terme centenars d’activitats diverses (educatives, lleure, culturals, agràries, forestals…) i seguir fent xarxa amb persones i grups.

El cost de la construcció d’aquestes instal·lacions s’ha aconseguit a través de diners i milers d’hores de treball aportades voluntàriament, pels centenars de persones que hem participat durant aquests 11 anys, en els més de 80 camps de treball que hem organitzat.
Hem pogut demostrar que un petit grup de persones, acompanyades per la seva xarxa, són capaces de donar vida a un espai oblidat i sense projecte. Gràcies a Irehom, avui, Can Casassaies és un espai per compartir-nos, aprendre, donar vida, repoblar i cuidar un espai natural del nostre territori.

Les infraestructures que hem de legalitzar actualment són:

  • Un menjador-cuina (la Volta) d’uns 80 m2
  • Un parell d’espais diàfans (sala Les Tines 80 m2 i la cúpula geodèsica 50 m2)
  • Un parell de vivendes pels masovers de la finca (la Pallissa i la Casa de palla)
  • Un Taller de fusteria
  • Un edifici extern de WC secs.

Aquest Pla Especial és molt costós econòmicament i és un gran obstacle que fa perillar la viabilitat i continuïtat d’Irehom.

L’administració ens ofereix la fórmula de càmping per legalitzar el projecte. L’acollim, perquè ens aporta oportunitats, tenint en compte les nombroses restriccions que hi ha a l’hora de generar projectes en l’espai rústic i rural (cosa que ens agradaria ajudar a transformar) per obrir a noves possibilitats i necessitats dels nostres temps, més enllà de les granges, l’agricultura extensiva i el turisme rural… Un càmping que ens permetrà millorar les pernoctacions a la finca i poder allotjar en unes instal·lacions adequades (bungalows, caravanes, tendes)… als usuaris de les diferents activitats que desenvolupem a la masia de Can Casassaies, seu del projecte.

Un dels problemes actuals de la nostra societat és el despoblament del món rural i la gestió dels espais rústics i agraris. Les lleis urbanístiques en aquests espais són molt limitants, especialment per protegir la urbanització descontrolada que hi va haver dècades enrere. Aquesta legislació que es va fer amb bona intenció per protegir els espais naturals, paradoxalment, ara és una amenaça per la supervivència de nous projectes que cerquen altres possibilitats i oportunitats per donar a aquests espais i que segur, són part de les solucions de futur per gestionar millor el nostre medi ambient.

Molts d’aquests projectes són precisament l’avantguarda en l’estudi de com fer front als nous paradigmes i molts d’ells, en els quals humilment ens hi incloem, volem donar respostes sostenibles i holístiques per afrontar aquests canvis.

Ens calen espais d’aprenentatge i d’experimentació, com els que a Irehom, anem generant i creant. Ens sumem a tantes altres persones que sentim la necessitat d’un canvi i per poder-lo fer realitat hi ha una eina que es diu Pla Especial Urbanístic. Aquest Pla és molt complex perquè hi ha molts Departaments i tècnics a coordinar i aprovar.

Des d’Irehom hem treballat en un Pla Estratègic de desenvolupament sostenible per la nostra vall i està presentat i validat per l’Ajuntament de Castellgalí. El Pla assenta les bases, estratègies i objectius per repoblar la vall i generar economia de forma sostenible. La principal premissa és: “Si no hi ha projectes a la Vall difícilment hi haurà persones que hi visquin. Si no hi ha persones que hi visquin, difícilment es podrà custodiar”.

Irehom des del 2009 lidera una transformació en aquesta vall que ha estat ben rebuda pels seus veïns i els organismes públics corresponents.

Uneix-te a la nostra campanya, juntes ho aconseguirem. Forma part de #tenimunplaespecial!~~

Descripció del projecte. Característiques, fortaleses i diferencials.

El respecte mútu i íntegre, la pràctica de la presència i el desenvolupament de la consciència, el desaprendre i reapendre, experimentar i validar… són alguns dels valors que ens inspiren per construir aquest camí.
El respecte a la natura en seu conjunt, la sostenibilitat energètica, la reconstrucció del món rural, la sobirania alimentària, l’enfortiment de les comunitats, el respecte al ritme natural de les coses, l’escolta interna i l’autoconeixement… són alguns dels projectes que tenim entre mans.

Alguns dels projectes que volem seguir impulsant:

Si obtenim més recursos en aquesta campanya els destinarem prioritàriament a impedir la degradació d’una de les construccions antigues de la finca, en concret la casa gran, que necessita urgentment una teulada nova.

D’altra banda seguirem impulsant els nostres objectius:
Seguir sent un institut de recerca holística, un espai on acollir i potenciar la formació, l’experimentació, els tallers vivencials, la cultura, l’agricultura i la ramaderia ecològica.
Continuar gestionant el nostre territori facilitant la biodiversitat (som un refugi de fauna salvatge), una gestió forestal sostenible (restaurant i cuidant els nostres boscos), millorar la captació d’aigua de pluja (amb micro rescloses als torrents, línies clau, bases…) i la fertilització de sòls empobrits (amb pastoreig i metodologies regeneratives) generant oportunitats econòmiques respectuoses i amb valor afegit.
Afavorir diferents estratègies incloses en el nostre Pla de Desenvolupament de la Vall d’Artigues, perquè les persones puguin repoblar de forma digna aquests territoris rurals abandonats i sense projectes, per cuidar-los, gestionarlos i regenerar-los.
Ajudar a obrir camí en aspectes legals sobre com podem tornar a generar activitat en el món rural i la seva repoblació sostenible.
Enfortir i seguir estudiant formules on l’economia sigui més diversificada, circular i sostenible.
Un node més de la xarxa de projectes i persones que sentim la mateixa crida.
Un espai de trobada, connexió i celebració de la vida.
Seguir afavorint espais de retir, recesos i connexió personal a través de la natura.
Seguir demostrant que la gestió col·lectiva és possible si usem les eines i metodologies adequades com la formació d’organitzacions vives, gestió del canvi i la complexitat, gestió emocional grupal i del conflicte, comunicació assertiva i no violenta…

Motivació i a qui va dirigit el projecte

Irehom és un projecte que vol fer front als reptes del s.XXI; és l’Institut de Recerca Holística de Montserrat. I, com a Institut estudia, experimenta, valida, aposta per noves maneres de viure, més respectuoses tant amb la natura com amb les persones.

En aquests moments de transició, pensem que és responsabilitat de totes aportar solucions que ens permetin avançar cap a altres models més sostenibles per relacionar-nos amb la natura i entre les persones, tant en l’entorn natural que ens envolta com dins la comunitat en la que totes vivim.

El projecte Irehom es troba a la finca de Casassaies i per extensió a la Vall d’Artigues, situada al municipi de Castellgalí i als peus de la muntanya de Montserrat. És una masia del S.XII, que al llarg del S.XX va quedar abandonada i que l’associació Irehom ha anat restaurant des del 2010.

Et volem demanar que col·laboris amb la quantitat que puguis/vulguis per, entre totes les que ressonem amb aquesta motivació, poder obrir camí de nou a aquest projecte. Si aconseguim fer-ho, altres iniciatives rurals també podran aprofitar-ho com a exemple de via per seguir avançant en l’extens camp de la burocràcia.

Experiència prèvia i equip

Després d’11 anys caminant, el compromís per crear un projecte inspirador que sumi en aquests món -que està en un moment límit- continua intacte. En aquests moments Irehom es troba en un punt d’inflexió i per això necessitem la teva aportació, el teu granet.

Com a projecte què hem aconseguit fer fins ara?

  • Han visitat o format part d’algunes de les nostres activitats més de 3.500 persones.
  • Hem realitzat més de 80 camps de treball amb voluntariat, on hem compartit experiències i coneixement mentre aprenem a empoderar-nos i a treballar en equip.
  • Rehabilitat i posat en marxa una finca rural on no hi havia un projecte consolidat des de feia més de 100 anys. Hem autoconstruit els nostres edificis, serveis i infraestructures. Construccions, aigua, energia, hort, bosc, espai agrari, ramaderia…
  • Som un espai de referència i inspiració per la nostra regió en àrees com la bioconstrucció, producció energètica solar, gestió forestal sostenible, facilitació i eines per a grups de persones, les TIC en el món rural, formació i tallers, retirs individuals i grupals, cohesió social i suport a col·lectius, punt de trobada per a grups, col·lectius i molt més.
  • Impulsat un espai educatiu per a infants de 3 a 6 anys, durant 7 anys
  • ARC (agricultura de responsabilitat compartida).Un hort col·lectiu per a famílies pròxim a Manresa durant 10 anys
  • Inspiracions” un cicle de conferències i col·loquis a Manresa
  • Gestionem 115 hectàrees de terreny, en dues finques de la nostra vall amb col·laboració amb els GRAF i ADF. Duent a terme cremes prescrites com a eina de gestió forestal i tales controlades amb una mirada restaurativa cap al bosc original.
  • La finca de Can Casasaies i Cal Pons son ara un refugi de fauna salvatge
  • Hem redactat i presentat a l’ajuntament de Castellgalí, un pla de desenvolupament estratègic per a tota la vall que té més de 500 hectàrees.
  • Hem ajudat a la redacció del projecte impulsat per la Diputació de Barcelona per desenvolupament del parc Rural del Montserratí.
  • Actualment estem treballant amb l’ACA per impulsar un projecte test per captar aigua a través de rescloses i assuts naturals per humidificar els boscos de ribera i que ajudin a revertir l’erosió.
  • Formem part d’una xarxa de projectes innovadors tant a la nostra comarca com a nivell internacional amb els quals potenciem sinergies entre nosaltres: Treeangle Foundation, Institute of Ecotechnics, Ecoxarxa del Bages, Diputació de Barcelona, Escola Agrària de Manresa, l’Era, Beckley Foundation, CommonLand Foundation, Asociación AlVelAl, Cal Cases, Mas les Vinyes, Permacultra Íbera…

Som una associació sense ànim de lucre amb esperit de fundació, que esperem poder formalitzar properament quan tinguem els recursos suficients.

Disposem d’una finca autogestionada pels nostres membres amb un contracte de gestió i que en un futur passarà a ser propietat de la fundació. Juntes hem fet front i ho seguim fent, de les despeses de compra, construccions (restaurades i noves) i de les instal·lacions necessàries (aigua, llum, calefacció, internet…) que donen servei a les activitats que promovem a Irehom.

El nostre grup impulsor està format per una desena de persones de diferents procedències i àmbits professionals, i s’ha mantingut majoritàriament estable durant aquests més de 10 anys:

Principalment som l’Anna Ferrer, en Robert Llargués, en Germán Peraire, la Núria Puigcorbé, en Natxo Tarrés, la Nadina Rubí, en Joan Canet, la Verónica Soto, l’Oriol Tarragó, en Joan Soler i la Clara Steegmann. Acompayats sempre de la canalla i de col·laboradores molt porperes i motivades!

Gràcies a totes les persones i col·lectius que hem anat passant i aportant de mil maneres diferents, actualment disposem d’un seguit d’infraestructures que hem anat construint entre totes al llarg dels anys:

  • 2 habitatges restaurats on hi viuen 3 persones (una casa de pedra i una de palla).
  • Un sistema d’energia solar fotovoltaica que nodreix de l’energia necessària a tot el projecte.
  • Un taller de fusteria i ebanistaria artesanal on hi treballa fent mobiliari i formació, de forma permanent, una persona.
  • Disposem d’una àrea d’acampada amb 5 caravanes/bungalows.
  • Una cúpula geodèsica de 50 m² com a sala polivalent.
  • L’edifici les Tines, un edifici de pedra completament restaurat que permet tenir un menjador cuina per a unes 40 persones, una sala polivalent de 80m2 amb terra de fusta i un lavabo amb 3 dutxes.
  • Un edifici sanitari amb waters secs i dutxes.
  • Un hort i 3 hectàrees de cultiu per a farratge (per una finca propera de vedella eco) i de cereals (kamut i espelta) que fem servir per fer pa amb col·laboració amb un forner de Manresa amb el certificat ecològic CCPAE.
  • Una zona amb 8 barraques de vinya restaurades, repensades i habilitades per a poder realitzar retirs terapèutics o d’interioritat al bosc.

COMPROMÍS SOCIAL

Creiem que el futur està a les nostres mans, persones individuals i col·lectius de tota mena, cooperant per ser capaces, des de l’experiència directa, d’impulsar projectes inspiradors i innovadors que ens ajudin a visualitzar i experimentar en quin món volem viure en els anys vinents.

Hem decidit fer-ho des d’espais rurals abandonats del nostre territori. Som una escola de vida integral i intergeneracional. Ens sentim custòdies i responsables d’uns espais heretats que han deixat de ser útils des de la perspectiva mercantilista imperant i que creiem que tenen un valor importantíssim, no només des de la perspectiva ecològica, forestal i de canvi climàtic, sinó també de contacte directe amb la natura i tot allò que ens aporta.

Moltes gràcies per acompanyar-nos!

You may also like...