cat/esp
(en construcció)
En aquesta secció de la web trobaràs tot el que hem anat fent aquests darrers anys custodiant i gestionant aquestes terres de la finca de Casasaies de 35Hc.
Forma part de l’eix “Territori i Paisatge” del Pla Estratègic que tenim i guia les diferents línies de treball.
D’aquest eix en pengen projectes relacionats amb la gestió de l’aigua, boscos i camps de cultiu, permacultura i agricultura regenerativa.
Justament estem esperant si ens atorguen una subvenció de Fons Next Generation de la UE per realitzar una prova pilot a tota la Vall d’Artigues de més de cinc-centes Hc, macro projecte anomenat: ARTIGAR. Bosques de futuro, sociedad y naturaleza.
Una prova pilot, un model que vol inspirar, com ésser humà i natura poden coexistir de forma harmònica i respectuosa, amb el màxim benefici i amb el mínim impacte, entre les persones i medi ambient que les acull.
A través del seguiment de tres universitats volem demostrar que si fem diferents actuacions a través de la Bio-enginyeria i altres tècniques podem incidir de forma determinant i transformadora en els nostres boscos per prevenir els incendis forestals i fer front al canvi climàtic.
(en construcción)
En esta sección de la web encontrarás todo el que hemos ido haciendo estos últimos años custodiando y gestionando estas tierras de la finca de Casasaies de 35Hc.
Forma parte del eje “Territorio y Paisaje” del Plan Estratégico que tenemos y guía las diferentes líneas de trabajo.
De este eje cuelgan proyectos relacionados con la gestión del agua, bosques y campos de cultivo, permacultura y agricultura regenerativa.
Justamente estamos esperando si nos otorgan una subvención de Fondo Next Generation de la UE para realizar una prueba piloto en todo el Valle de Artigas de más de quinientas Hc, macro proyecto llamado: ARTIGAR. Bosques de futuro, sociedad y naturaleza.
Una prueba piloto, un modelo que quiere inspirar, como ser humano y natura pueden coexistir de forma armónica y respetuosa, con el máximo beneficio y con el mínimo impacto, entre las personas y medio ambiente que los acoge.
A través del seguimiento de tres universidades queremos demostrar que si hacemos diferentes actuaciones a través de la Bio-ingeniería y otras técnicas podemos incidir de forma determinante y transformadora en nuestros bosques para prevenir los incendios forestales y hacer frente al cambio climático.
Vídeo realitzat per Mandalavideo de la Prova Pilot per la construcció de dues microrescloses a través de la sinergia entre les ADF i Irehom a la riera temporal de la Vall d’Artigues.
Vídeo del Premi de la Diputació de Barcelona obtingut a l’ADF Pla de Bages amb Irehom al costat per la redacció del projecte i prova pilot de la construcció de dues microrescloses.
Durant les Jornades de Treball vam tenir un grup d’escoltes AEiG Flor de Neu de Sant Andreu de Palomar.
Van ajudar a fer el manteniment de la microrescolsa que a causa de la darrera tromba d’aigua va buidar de terra i pedra algunes parts.
Aquesta vegada a part de posar-hi terra i pedres, vam anar posant branques de pi que teníem tallades de quan les vam reconstruir entremig que ajudaran a que cohesioni més la terra i s’aguanti més fins que les diferents plantes ho aniran colonitzant.
Treball en equip i mans voluntàries amb col·lectius que estimen el bosc i la natura!
Gràcies per ajudar en el projecte de les microrescloses i la gestió de l’aigua.
Pla estratègic Irehom: Eix Territori i Paisatge.
Acord de pastures amb el Joan del Gall i el seu ramat de cabres que tan bé fa a Casasaies i la Vall d’Artigues per mantenir el sotabosc amb menys combustible i afavorir la prevenció d’incendis forestals.
Pla estratègic Irehom: Eix Territori i Paisatge.
Aquests dies, a la finca de Cal Pons que forma part de la gestió conjunta dels boscos amb Casasaies, Irehom, s’està fent uns treballs forestals d’aclarida i millora a les zones on hi ha més perill si mai entrés un incendi a la Vall.
Aquestes actuacions dins el Pla de Gestió Forestal vigent, són finançades per la Diputació de Barcelona a través de l’Ass. de Propietaris Forestals Entorns de Montserrat que formem part les dues finques.
Prevenció per davant de tot dins aquests boscos i amb el manteniment de part del ramat de cabres del Joan del Gall.
Pla estratègic Irehom: Eix Territori i Paisatge.
Cremes Prescrites a Casasaies, irehom.
Amb Bombers GRAF de la Generalitat conjuntament amb un grup de bombers d’Anglaterra aprenent la tècnica de les Cremes Prescrites utilitzades a la nostra finca de forma estratègica i quirúrgica per la prevenció dels incendis forestals.
Divendres vam reunir-nos amb el Martí Romaní, alumne del Màster de la UB: “ecologia, gestió i restauració del medi natural”.
Estem veient si podrà dedicar el seu treball final basat en algunes de les premisses que volem estudiar per poder-ne veure la idoneïtat o no d’aquestes tècniques de bio enginyeria basats en la Permacultura i que poden afavorir i molt a l’ecosistema, aqüífers, prevenció d’incendis.
També hi havia en Quico Sabater, director del Màster que ens visitava per primer cop i dos dels coordinadors del projecte a tota la Vall, l’Albert Sorolla de Naturalea, i l’Oriol Tarragó membre d’Irehom i impulsor projecte.
Aquests dies hem tingut la visita del Sergi de Mas Les Vinyes, juntament amb el Carles, català que viu a Austràlia. Hi érem el Natxo i l’Oriol de part d’Irehom.
Tots dos estan col·laborant en dissenyar i desenvolupar el projecte de Permacultura i agricultura regenerativa a les zones de cultiu. Vam trobar-nos per poder fer un disseny des d’aquesta mirada a la finca de Casasaies i també tenint en compte tota la vall de 550Hc que pertanyem.
Una mirada respectuosa amb el medi que cerca el màxim de benefici per tothom amb el mínim d’impacte i que ampliarà i potenciarà encara més les diferents propostes i proves pilot que estem desplegant a Irehom.
Sempre amb la voluntat que el coneixement que en puguem extreure pugui ser validat i sobretot replicat per aquells que ho vulguin.
Tenim aquests dies a Casasaies la secció dels GRAF dels Bombers de la Generalitat fent unes cremes prescrites a la finca amb el sots inspector Asier Larrañaga com a coordinador principal de la crema. Formen part de les actuacions previstes dins el projecte LIFE Montserrat i les zones de protecció i d’influència al Parc Natural com és la nostra.